Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ile birlikte ‘İstanbul Kent Mimarlığı’ temalı mimarlık gece gezisi
ISVS 7 Konferansının açılışından önceki gece gerçekleşen bu gezi ile konferansa katılan bildiri sahipleri ve davetli konuşmacılarımıza da İstanbul’un modern ve çağdaş mimarlık örneklerini göstermek fırsatı doğmuştur.
Gezi Karaköy – Galata köprüsü – Sahil yolu – Mese – Unkapanı köprüsü – Taksim – Harbiye – Mecidiyeköy güzergâhında 20. yüzyıldan çeşitli konutların görülmesini kapsamıştır.
İTÜ Konut Uygulama ve Araştırma Merkezi İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimari Tasarım ve Tipoloji Çalışma Grubu ile birlikte 7 Ekim 2103 Birleşmiş Milletler Dünya Barınma Günü çerçevesinde iki etkinlik düzenlemiştir. Bunlardan ilki “Geçici Barınma ve Kentsel Hareketlilik” konulu Öğrenci Poster Yarışması’dır. İkincisi ise “İstanbul’da Barınma ve Tasarlama” konulu Öğrenci Çalıştay’ıdır. İki etkinlik de yoğun ilgi görmüştür. Etkinliklerin ödül töreni ve sergi açılışları 7 Ekim 2013 tarihinde İTÜ Taşkışla Binası 203 koridorunda gerçekleştirilmiştir.
Öğrenci Poster Yarışması “TEMPORARY SHELTER & URBAN MOBILITY”
7 Ekim 2013
Birleşmiş Milletler Ekim ayının ilk pazartesini “Dünya Barınma Günü” ilan etmiştir. Bu seneki tema “Kentsel Hareketlilik” olarak belirlenmiştir. İTÜ Konut Uyg.Ar Merkezi İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimari Tasarım ve Tipoloji Çalışma Grubu ile işbirliği yaparak “Geçici Barınma ve Kentsel Hareketlilik” konulu bir öğrenciler poster yarışması düzenlemiştir. Bu yarışma ihtiyaçlar, zorluklar ve farklı barınma senaryolarına dayanarak dinamik hayat tarzı, geçici konut ve kentsel hareketlilik ilişkilerini sorgulamayı amaçlamaktadır.
Seçici Kurul
Aytanga DENER
Çiğdem DEMİREL EREN
Mehmet ERKÖK
Jean – François PEROUSE
Tomas OOMS
Cem SORGUÇ
Cem YARDIMCI
Alper TÜFEKÇİ
Yasemin ALKIŞER BREGGER
Ödüller
1. ÖDÜL Erdoğan SOLMAZ [YTÜ]
2. ÖDÜL Damla TURAN [İTÜ]
3. ÖDÜL Damla TURAN [İTÜ]
1. Mansiyon M. Sarper TAKKECİ [İTÜ]
2. Mansiyon Arzu ERALP [İTÜ]
Jüri Özel Ödülü Damla TURAN [İTÜ]
Jüri Özel Ödülü Ozan ÖZVATAN [İTÜ]
Öğrenci Çalıştayı “2 DWELL & DESIGN in ISTANBUL”
4-6 Ekim 2013
BM Dünya Barınma Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen bu üç günlük çalıştay dünyanın her yerinden mimarlık öğrencilerini biraraya getirerek İstanbul’da kısa süreli kalacak olanlar için bir barınak yapmalarını amaçlamaktadır. Günümüzde şehir hayatı teknolojik gelişmeler, ekonomik farklılıklar ve politik kararlar doğrultusunda değişmektedir. İnsanlar eğitimlerine / çalışmalarına tek bir yerde kalarak devam etmemekte; başka ülkelere kolayca gidebilmekte ve farklı kültürlerle tanışabilmektedirler. Bu durum kentlerde demokratik hakların yanısıra çoğulculuk ve farklılıkları tanıma fırsatını da vermektedir. Bir dünya eknti olan İstanbul’da insan bu bakış açısında deneyim kazanmaktadır. Tasarımcılar “kısa süreli barınma” konusunda fikirler üretmek için burada çok renkli kaynaklar bulacaklardır.
Yuvarlak Masa Toplantısı
4 Ekim 2012
BARINMA HAKKI / KENTSEL DÖNÜŞÜM. YASA ve UYGULAMALAR
Birleşmiş Milletler tarafından her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü "World Habitat Day" Dünya Barınma Günü olarak kutlanmakta, hafta boyunca birçok ülkede yeterli barınma temel hakkının vurgulanması ve insan yerleşimlerinin geleceği konusunda farkındalık yaratılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl, Dünya Barınma Günü teması "Changing Cities, Building Opportunities" olarak belirlenmiştir.
İTÜ Konut Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bu kapsamda planlanan etkinliklerden biri olan "Barınma Hakkı, Kentsel Dönüşüm Yasası ve Uygulamalar" temalı yuvarlak masa toplantısına katılmak üzere İdris ATABAY, (İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü), Prof.Dr. Alper ÜNLÜ (İTÜ Mimarlık Fakültesi), Doç.Dr. Şence TÜRK (İTÜ Mimarlık Fakültesi) ve Y.Doç.Dr. Zafer AKDEMİR (YTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlar Odası Yön. Kurulu Üyesi) davet edilmişlerdir. Toplantıyı İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Prof.Dr. Yurdanur DÜLGEROĞLU YÜKSEL yönetmiştir
Bilindiği gibi barınma hakkı, asgari niteliklere sahip, uygun ve yeterli bir konutu gerekli kılmakta; "insan onuruna uygun olarak yerleşme amacına tahsis edilmiş bir mekâna sahip olma" konut hakkı olarak ele alınmaktadır. Konut hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Avrupa Sosyal Şartı, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı'nın çeşitli maddeleri ile güvence altına alınmıştır. Anayasamızın Sosyal ve Ekonomik Haklar Bölümü’nde yer alan konut hakkı da Devletin, bireylere konut sağlama ve sağlıklı bir çevrede yaşama ve barınma haklarının koruma altına alınması yükümlülüğünü ifade etmektedir. Son yasal düzenlemeler ve kentlerimizin içinde bulunduğu hızlı değişim ve dönüşüm bağlamında, bireylerin konut hakkının güvence altına alınması ve sağlıklı kentleşme konularının tartışılması daha da önem kazanmıştır.
Poster Yarışması “BARINMA HAKKI DEĞİŞEN KENTLER – YARATILAN FIRSATLAR”
Kasım 2012
‘World Habitat Day – Dünya Barınma Günü’ etkinlikleri kapsamında ve ‘changing cities, building opportunities - değişen kentler, yaratılan fırsatlar’ temasına bağlı olarak İTÜ Konut Uyg.Ar merkezinde bir poster yarışması düzenlenmiştir. Yarışma mimarlık, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinin lisans / lisansüstü öğrencilerine açıktır. 7 farklı üniversiteden toplam 42 lisans ve yüksek lisans öğrencisi yarışmaya katılmıştır.
Seçici Kurul
Yasemin ALKIŞER BREGGER
Ozan AVCI
Meltem BASLO
Cem BEYGO
Nurbin PAKER KAHVECİOĞLU
T. Kerem KORAMAZ
Hakan TONG
Raportör: Zeynep BACINOĞLU
Ödüller
1. Ödül Ezgi KÜÇÜKYÖRÜ
İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans 2. sınıf öğrencisi
2. Ödül Melis BALOĞLU
İzmir Ekonomi Üni. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü mezunu
İTÜ Mimari Tasarım Yüksek Lisans öğrencisi
3. Ödül Berkay SEZEN
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Lisans 4. sınıf öğrencisi
Teşvik Güzin ÖZTOK
İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı lisans öğrencisi
Teşvik Selim TANRISEVEN
İTÜ Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı
İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Yüksek Lisans öğrencisi